MOBİL SAĞLIK HİZMETLERİ NEDİR?

İşe Giriş Sağlık Raporunda istenen Tetkikler nasıl ve neden yapılmalıdır?

İşe giriş sağlık raporunda istediğimiz tetkikler yapılan işin niteliğine göre değişmektedir. İşyerleri tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, Tehlikeli ve az tehlikeli olarak sınıflandırılmaktadır. Her Sınıfta ve sektörde istediğimiz sağlık tetkikleri değişmektedir.

Örneğin; Araç şoförü olarak işe alınacak bir kişiden Göz muayenesi isterken, Akaryakıt satışında çalışacak bir kişidende kanda kurşun istediğimiz tetkiklerden biridir. Aynı şekilde şantiyede çalışacak bir kişiden ekg testi istenmektedir.

Genel olarak ŞÖYLE ÖZETLEYEBİLİRİZ;

Pa Akciğer grafisi;

Verem TÜBERKÜLOZ VB. HASTALIKLARI TEŞHİS ETMEK İÇİN AKCİĞERLERİN RÖNTGENİ ÇEKİLEREK RADYOLOJİ Uzmanı tarafından raporlanır ve İşyeri hekiminize sunulur.

Odyo İşitme Testi;

Özellikle üretim yapan gürültülü işlerde çalışanlardan ve işe girişte çalışanın işittiği ses seviyesini ölçmek için yapıluır. İştime kaybı olan çalışan gürültülü bir işte çalışıyor ve gürültü seviyesi azaltılamıyorsa ise kulaklık vb. kişisel koruyucu donanım kullanılmalı yada yaptığı iş değiştirilmelidir.

SOLUNUM FONKSİYON TESTİ (SFT);

Akciğerlerin etkinliğini ölçmek için yapılıur. Nefes darlığı, Koah, Astım hastılıkları gibi solunum yolu rahatsızlarını teşhis etmek için solunum fonksiyon testi yapılır.

TAM KAN SAYIMI (HEMOGRAM);

Kandaki lökosit sayısı ve çeşitli parametrelere bakılarak çalışanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Tam kan sayımı ile anemi (kansızlık) kanda enfeksiyon, lösemi dahil bir çok hastalık tespit edilir.

EKG; Ekg çekimi sayesinde kalbin çalışması ve ritim bozuklujkları var ise tespit edilmektedir.

Portör Muayenesi : Gıda ve Su sektöründe çalışanlar insana temas eden ürünlerin hazırlanması paketrlenmesi vb. işlerde çalışanlardan burun boğaz ve gaita kültürü alınarak mikroskobik ortamda incelenerek bulaçı hastalıklar yöünden değerlendirilir.